DesignOnTampereen puheenjohtajana ja vetäjänä muotoilija Emilia Kiialainen

KUKA?

DesignOnTampereen (DOT) puheenjohtajana ja käytännön koordinoijana toimii tällä hetkellä muotoilija Emilia Kiialainen. Emilia on toiminut kuusi vuotta vaatesuunnittelijana ja yrittäjänä, joten maaperä yhdistyksen toiminnalle on tuttua. Emilia oli mukana järjestämässä ensimmäistä Designtoria vuonna 2008 ja on ollut toiminnassa mukana siitä lähtien.

MITÄ?

Yhdistyksessä Emilia haluaa kehittää avointa yhteistyötä sen sisä- ja ulkopuolella, saada paikalliselle muotoilulle lisää vaikuttavuutta ja löytää uusia väyliä toiminnalle.

“Turhaudun melko äkisti yksityiskohtien viilaamiseen, joten laajemmat kokonaisuudet motivoivat minua” Emilia tunnustaa. Kokonaisuuksia yhdistyksen toiminnassa riittää. Niitä ovat kolmen Designtorin, Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikko TADA:n ja kivijalkaliikkeiden tapahtumien järjestäminen. Lisäksi Emilia vastaa työssään DOT-kartan ja DOT-lehden julkaisuista sekä pop up -kaupan toiminnasta.

Kokonaisuuksissa yksityiskohdat nousevat kuitenkin kerta toisensa jälkeen merkittävään rooliin. “Kyllä se on usein meidän yhdistyksen vahvuus, että huomioidaan ne pienet käytännön jutut. Ollaan tehty palvelumuotoilua alusta saakka nimeämättä sitä niin. Mietitty miten ihmiset viihtyy, miten asiat koetaan. Niihin riittää yhdistyksessä mielipiteitä, mutta myös tosi hyviä ratkaisuehdotuksia” Emilia kiittelee.

MIKSI?

DOT muotoilee Tampereesta sympaattisen kaupungin. Tämä yhdistyksen ydinajatus kirjattiin nettisivuille jo alkumetreillä.

“Aina täytyy muistaa kenelle hommaa tehdään. Me yhdistyksessä teemme jäsenistön voimin toimintaa laajemmalle yhteisölle. Niille, jotka arvostavat esteettisesti ja toiminnallisesti hyvin mietittyjä asioita ja kokevat sen osaksi oman kotikaupungin viihtyisyyttä. Yhtä lailla alan toimijoille, jotka saavat toiminnasta lisäboostia omaan yritykseen. Vielä laajemmin ajateltuna koko muotoiluyhteisölle lisäämällä alan toimintamahdollisuuksia” Emilia suhteuttaa.

“Kiinnostavaa olisi tehdä enemmän käytännön yhteistyötä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa ja saattaa oma muotoilullinen panoksemme asioihin.” Emilia viittaa meneillään olevaan suunnitteluprojektiin pääkirjasto Metsolle. Metsolle on suunniteltu yhteisöllisesti kolmen eri jäsenyrityksen kanssa tuoteperhe, joka tullaan näkemään kevään aikana kirjastolla sekä henkilökunnan yllä että myytävinä tuotteina. Henkilökunnan asusteissa nähdään muun muassa Emilian suunnittelemalla kuosilla painettu huivi ja PIHKA collectionin suunnittelema laukku. Myytävänä on pientuotteita kuten koruja ja paperituotteita.

MILLOIN?

Emilia aloitti yhdistyksen puheenjohtajana kesällä 2017. Tätä ennen hän toimi yhdistyksen varapuheenjohtajana ja toiminnanjohtajana vuosina 2011-2015. Jäsenien kanssa tavataan kuukausittain järjestettävällä aamupalalla ja hallituksen kesken joka toinen kuukausi. Emilia nauttii työssään saamastaan taustatuesta ja luottamuksesta.

Kuvat: Heta Saukkonen