GUERRILLA LIGHTING -valotempaus

Viihtyisän ja turvallisen kaupunkiympäristön puolesta

Guerrilla Lighting -valotempaus Tampereella syyskuussa 2009

Tampereella järjestetään torstaina 17. syyskuuta kaupungin ensimmäinen Guerrilla Lighting -valotempaus. Kyseessä on Englannista lähtöisin oleva katujen valtaus valolla. Ensimmäiset vastaavat tapahtumat on koettu Jyväskylässä ja Helsingissä syksyllä 2008.

Tempauksen tavoitteena on herättää keskustelua kaupunkivalaistuksesta. Tampereen ammattikorkeakoulun valaistussuunnitteluopiskelijat valitsevat neljä julkisivukohdetta ja tuottavat niihin näyttävät valaistussuunnitelmat. Valaistukset toteutetaan väliaikaisina installaatioina suurilla ladattavilla käsivalaisimilla.

Käytännössä tempaus etenee siten, että ennalta ilmoittautuneet henkilöt (noin 50 sielua) ohjeistetaan valaisemistehtävään. Sen jälkeen kulkue lähtee sovitusta kohtaamispaikasta käsivalaisinten kanssa valaistaville kohteille. Valaisimet asetetaan paikoilleen, äänimerkki soi, valot sytytetään ja hetken ajan kohde valaistuu näyttävästi. Valaistukset kuvataan ja kuvat toimitetaan median käyttöön välittömästi tempauksen jälkeen. Valaistukset ovat luonnollisesti kaikkien kaupunkilaisten ihailtavina tempauksen aikana.

Englantilainen BDP konsulttitoimisto on toteuttanut hankkeen useita kertoja Britanniassa ja ohjasi Suomen ensimmäisen Guerrilla Lighting -iskun Jyväskylässä. Tampereen tempaus tuotetaan suomalaisin voimin, opiskelijoita ohjaa valaistussuunnittelija Annukka Larsen.

Valaistussuunnittelun opiskelijat haluavat tempauksen avulla kiinnittää median ja asukkaiden huomion kaupunkiympäristön valaistukseen. Samalla halutaan näyttää kaupungin arkkitehtonisia helmiä uudessa valossa. Esimerkkien avulla halutaan muistuttaa, että laadukkaan valaistuksen avulla on mahdollista saavuttaa viihtyisä ja turvallinen kaupunkiympäristö. Toteutus voi samalla olla näyttävä sekä energiatehokas.

Tampereella Guerrilla Lighting -tempaus järjestetään yhteistyössä Super Mukava -liikkeen kanssa osana DesignOnTampere -tapahtumaa (11.-20.9.2009.)

Lähtö kierrokselle tapahtuu torstaina 17.9. kello 20.00 Frenckelin virastotalon pääovelta. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia, jonka aikana valaistaan neljä myöhemmin ilmoitettavaa keskeistä kohdetta Tampereella.

Lisätietoja & painokelpoisia valokuvia aiemmista tapahtumista:
valaistussuunnittelija Annukka Larsen: alarsen@kolumbus.fi

ilmottautumiset valon kantajiksi: anna@mukava.net

www.guerrillalighting.net

KAIKKI MUKAAN!