Kevään Designtorin 7.5. kuvataiteilija Sanna Maria Paananen

Designtorin taiteilijan teoksia ei tällä kertaa tule esille perinteisen näyttelyn muodossa.
Sen sijaan kynä sauhuaa ja kuvia syntyy paperille kevään Designtorilla 7.5. kuvataiteilija Sanna Maria Paanasen piirtäessä halukkaista muotokuvia kymmenen minuutin istunnoissa.
Kysyimme Sanna Marialta muutaman kysymyksen.

Kerro hieman itsestäsi.
Olen 28-vuotias Tampereella asuva ja työskentelevä taidemaalari. Olen alunperin kotoisin Kouvolasta, mikä ehdottomasti vaikuttaa estetiikkaani taiteilijana. Kuvataiteilijaksi valmistuin 2013 Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta.

Miten päädyit maalaustaiteen pariin?
Opiskeluaikana pääsi kokeilemaan monia tekniikoita, mutta koin maalauksen sopivan parhaiten itselleni käytännössä. Tulokset näkyvät heti ja on melko helppoa tehdä hyvinkin erikokoisia teoksia. Toki myös maalaustaiteen pitkä historia antaa omaa painoaan sekä tekniikan että teosten kiinnostavuuteen.  

Kuvaat monissa teoksissasi ihmistä. Mikä ihmisessä kiehtoo sinua eniten ja minkälaisia merkityksiä ihmishahmoilla on teoksissasi?
Ihmisen kuvaaminen on aina tuntunut minulle luonnolliselta tavalta ilmaista itseäni. Olen luonteeltani havainnoitsija, en niinkään tekijä tai kokija, ja taidetta opiskellessa ihmiskehon piirtäminen yhdistyy voimakkaiten nimenomaan havainnoimiseen. Tämä kiinnostus onkin ohjannut minua paljon opiskeluvalinnoissani: Saimaan ammattikorkeakoulussa on säännöllisesti vierailevia opettajia Pietarin akatemiasta ja opintojen osana on mahdollista päästä Venäjälle vaihtoon. Tällainen mahdollisuus erikoistua on myös osaltaan ruokkinut ja syventänyt kiinnostustani ihmiskehon kuvaamiseen entisestään.
Kuvaamani hahmot ovat ihmisen muodon ottaneita ajatuksia. Ajattelen nämä hahmot teatterihahmojen tai peräti asetelmien kautta – kullakin on jokin tietty sanoma tai merkitys, ei omaa persoonallisuutta ja ihmisyyttä. Usein teoksien taustalla olevat ajatukset ja maalausten aiheet ovat hahmoja inhimillisempiä: käyttäytymistä, tapoja, kulttuurin ilmiöitä, sosiaalisuutta.  

Mitkä asiat inspiroivat sinua tällä hetkellä?
Teen tällä hetkellä yhteistyömaalauksia puolisoni Tero Ulvilan kanssa, joten suurin osa inspiraatiostani tällä hetkellä tulee hänen maalaustyöskentelystään ja keskenäisistä eroavaisuuksistamme. On mielenkiintoista päästä seuraamaan toisen työskentelyä näin läheisesti, minkä lisäksi samalla tulen miettineeksi omaa tekemistäni ihan uudesta kulmasta. Toimimme toisillemme innostavina ja inspiroivina peileinä – palaute sekä maalausten saamat uudet käänteet tulevat hyvin nopeassa tahdissa ja uudistavat tekemistä koko ajan.

 

 

 

 

 

 

Designtorilla tulet tekemään halukkaiden muotokuvia. Mitä odotuksia sinulla on tapahtuman suhteen?
Toivon, että ihmiset uskaltavat tulla piirrettäväksi. Jo kymmenen minuutin istuminen aloillaan katsottavana on yllättävä kokemus, mutta sen lisäksi pääsee näkemään, pystyykö siinä ajassa tallentamaan jotain niinkin henkilökohtaisesti merkittävää kuin ihmisen näköisyys.

www.sannamariapaananen.com

Designtori
su 7.5.  klo 11-18
Tampereen Tullikamari

Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Tervetuloa!