Tanssitaidetta Kahvila Valon Poikkitaiteellisessa illassa 30.8.


Torstaina Kahvila Valonssa on luvassa taiteilijailta. Mukana ovat tanssijat Maija Hoisko ja Kalle Suominen, jotka esittävät Arelalizzan kashmirvaatteista inspiroituneen tanssiteoksen; “Dancers Rendezvous”.

Maija Hoisko on tamperelainen koreografi. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. Lisäksi hän on opiskellut tanssia Turun konservatoriossa ja Danshögskolanissa Tukholmassa sekä Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Valtion tanssitaidetoimikunta myönsi Maijalle 1-vuotisen taiteilija-apurahan vuodelle 2012 sekä 3-vuotisen taiteilija-apurahan vuosille 2013-2015.

Ensimmäiset koreografiat ANSA ja Soolo Ursula O:lle valmistuivat vuonna 1999. Viimeisimpiä teoksia ovat Ei puolikasta (2010) – kiitelty duettoprojekti neljälle eri-ikäiselle tanssijalle sekä lapsille suunnattu Kuka jää yksin? (2011).

Mitä tanssi merkitsee sinulle?
– Tanssi ja liike merkitsee minulle taiteellista työvälinettä, jonka kautta käsittelen minua kiinnostavia asioita ja ilmiöitä. Teokseni kommunikoivat aina myös tanssin historian kanssa. Tanssissa minua kiinnostaa sen hienovaraisuus ilmaisukeinona ja toisaalta sen konkreettisuus esitystilanteen toteutuessa ihmiskehojen ja -mielen läsnäolon kautta.

Miten päädyit tanssimaan Kallen Suomisen kanssa?
– Kalle Suominen on puolisoni ja olemme työskennelleet yhdessä vuodesta 2000. Olen toiminut yhteistyöprojekteissa useimmiten koreografina ja Kalle tanssijana. Välillä olemme toteuttaneet teoksia, joissa olemme yhdessä vastanneet koreografiasta sekä molemmat tanssineet niissä. Tällä hetkellä meillä on työn alla marraskuussa ensi-iltansa saava tanssiteokseni, Sopimaton, joka sukeltaa kulttiohjaaja Teuvo Tulion elokuvien tunnelmiin, avainkuviin sekä tuliomaiseen ilmaisuun. Minä vastaan teoksen konseptista ja koreografiasta ja Kalle toimii teoksessa tanssijana yhdessä Marjo Hämäläisen ja Pekka Hiltusen kanssa. Teoksen Tampereen esitykset toteutuvat Teatteri Siperiassa 2. ja 3.12.2012.

Miten kashmirvaatteet vaikuttavat liikkeeseen?
– Arelalizzan kashmirvaatteet inspiroivat liikkumaan: vaatteiden kepeys, pehmeys ja yllättävät leikkaukset saavat liikkeellisen mielikuvituksen villiksi. Ne reagoivat erittäin herkästi liikkeeseen ja näin ollen myös itsessään synnyttävät liikettä tilaan. Kashmir tuntuu iholla pehmeältä ja turvalliselta eikä se rajoita liikkumista millään tavalla.

Mitkä olisivat avainsanat kuvailemaan kyseistä tanssiteosta?
– Leikkisä pienoisteos, yllättäviä kohtaamisia, kepeys kohtaa kaupunkitilan

Mitkä paikat Tampereella ovat inspiroivia tanssia ajatellen?
– Minua kiinnostaa tanssitekijänä hyvinkin erilaiset tilat. Olen myös tekijänä hyvin tilaorientoinut eli tila vaikuttaa oleellisesti kulloisenkin teoksen muotoutumiseen. Erityisesti minua kiinnostaa tulevaisuudessa erilaisten paikkasidonnaisten teosten toteuttaminen. Suunnitelmissa on esimerkiksi karaistumista käsittelevä tanssiteos Pyynikin luontoon sekä haikeutta tunteena pohtiva paikkasidonnainen teos Tarastejärven kaatopaikalle.

POIKKITAIDETTA JA ILLUUSIOTA! KAHVILA VALOSSA TORSTAINA 30.8. KLO19